Αξιοθέατα της περιοχής

Αξιοθέατα της περιοχής
Μένοντας στον Αγιο Σεραφείμ, έχετε πολλές επιλογές να βρεθείτε σε πολλά μέρη για να διασκεδάσετε. Η θέση του χωριού είναι τέτοια που μπορεί να συνδιάζει κανείς βουνο ή θάλασσα, κοσμική ζωή ή ξεκούραση μακριά από τον πολύ κόσμο. Μπορείτε, λοιπόν, να μένετε στην περιοχή και να κάνετε εξορμήσεις στις γύρω περιοχές, με αυτοκίνητο, σκάφος ή πλοίο της γραμμής, όποτε βαρεθείτε.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Φθιώτιδας είναι ο συνδυασμός θάλασσας, βουνού και ιαματικών λουτρών που προσφέρει. Όμορφες παραλίες και γειτονικά νησιά, ιδανικά για όσους αγαπούν το κολύμπι, το ψάρεμα και την. ψαροφαγία, σημαντικοί αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι , όπως επίσης και γραφικά μικρά και μεγάλα χωριουδάκια, χαρίζουν στον επισκέπτη μοναδικές διακοπές. Επειδή διασχίζεται από την Εθνική Οδό Ε-75 Αθηνών-Λαμίας, οι διαδρομές πρόσβασης στις ομορφιές της είναι απλές. 
Σας παραθέτουμε ενδεικτικά μέρη τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε έχοντας ως ορμητήριό σας τον Άγιο Σεραφείμ ...
Εύκολα πας με πλοίο της γραμμής, Ferry ή ταχύπλοο στα νησιά Σκιάθος , Σκόπελος, Αλόνησος, Εύβοια και και άλλα νησάκια του Παγασητικού Κόλπου.

Επίσης με αυτοκίνητο μπορείς να κάνεις εξορμήσεις στα Καμένα Βούρλα, την Λαμία, το χωριό Άγιος Σεραφείμ, στο Άγιο Κωνσταντίνο και αλλού.

Στον Αγιο Σεραφείμ βρέθηκε η εικόνα του Αγίου και χτίστηκε η εκκλησία από όπου πήρε το όνομα της και η περιοχή. 

                                                       Φάρος «Χιλιομίλι»


ΦΑΡΟΣ ΑΝΤΕΡΟΣ (ΜΑΛΙΑΚΟΥ) – LIGHTHOUSE ANTEROS (MALIAKOS GULF)


Στη Σκάρφεια εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει ο γνωστός Φάρος «Χιλιομίλι» , έχοντας δημιουργηθεί από την  ένωση του βοάγριου ποταμού ή Πλατανιά με το Λιαπατόρεμα. Πρόκειται για το σημείο όπου σύμφωνα με τις μελέτες θα ξεκινούσε η ζεύξη του Μαλιακού Κόλπου
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1890. Το ύψος του σιδερένιου πύργου του είναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 10 μέτρα.
-
-
Λέγεται ότι απέχει 1000 μίλια από την Κωνσταντινούπολη (Χιλιομίλι). Βρίσκεται μόλις 2 μέτρα πάνω από την θάλασσα και η πρόσβαση σ΄αυτόν γίνεται εύκολα. Βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Ο.Τ.Ε. στη Σκάρφεια  και ε χιλ. απο τον Αγιο Σεραφείμ.


                                                        Κάστρο Μενδενίτσας 

Κάστρο καλής διατήρησης, του 13ου αιώνα μ.Χ., που αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της Φραγκοκρατίας στη Στερεά Ελλάδα. Συνίσταται από δύο ομόκεντρους περιβόλους πάχους 1,40 - 2.00μ., με τετράγωνους πύργους τοποθετημένους σε άνισες αποστάσεις, ενώ ένας προμαχώνας διατηρείται στη βόρεια πλευρά του εσωτερικού περιβόλου που περικλείει την κυρίως ακρόπολη. Το Κάστρο είναι κτισμένο στη θέση περιβόλου κλασικών - ελληνιστικών χρόνων υλικό του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του νεώτερου τείχους. Εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Φαρύγαι ή η αρχαία Νίκαια. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας υπήρχε έδρα της Μαρκωνίας της Βουδονίτσας. ...

Αναστηλωτικές εργασίες έχουν εκτελεστεί στην δεκαετία του '50 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία .

Πόλη / ταχ. κώδικας Μενδενίτσα
Νομός Φθιώτιδος
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Εφορεία ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Μέρες-Ωρες λειτουργίας Υπαίθριοι Χώροι - Ανοικτοί συνεχώς
Τηλέφωνο 22310 - 29992
FAX 22310 - 46106



Πώς πάμε: Από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, 8.5 χλμ. από τα Καμμένα Βούρλα (κατεύθυνση προς Λαμία) βρίσκεται η έξοδος προς Ρεγγίνιο. Από το Ρεγγίνιο, η Μενδενίτσα απέχει μερικά χλμ μέτριας ασφάλτου. Πάντως, η πρόσβαση από το ύψος των Θερμοπυλών (μέσω Ανάβρας) είναι συντομότερη και γρηγορότερη. Το κάστρο βρίσκεται πάνω σε λόφο στο άκρο του χωριού, ενώ μερικά σπίτια βρίσκονται μέσα στον πρώτο περίβολο.
Συντεταγμένες GPS: 38o45.1367' Ν 022o37.0003' Ε (datum ED1950).πηγή: ROAD





Τα Ιαματικά Λουτρά των Καμένων Βούρλων
Στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, κατατάσσονται από ειδικούς επιστήμονεςοι πηγές των Καμένων Βούρλων. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου – Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο.Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων αναβλύζουν στους πρόποδες του βουνού Κνημις, έχουν διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια. Υπάρχουν οι ραδιενεργές πηγές, η υδρόθειο-χλωρονατριούχος μια σιδηρούχος και η καλλυντική πηγή της Αφροδίτης, που περιέχει καλλοειδές θείον. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 – 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται πολλές και διάφορες παθήσεις.
Τα ιαματικά νερά των πηγών των Καμένων Βούρλων τροφοδοτούν τα δύο υδροθεραπευτήρια της πόλης τον «Ιπποκράτη» και τον «Ασκληπιό», που διαθέτουν λουτήρες, πισίνες και μια σύγχρονη ανοιχτή πισίνα, που βρίσκεται στο χώρο γύρω από τα υδροθεραπευτήρια. Στον ίδιο χώρο έχουν φυτευτεί δένδρα ευκαλύπτων, που επιτείνουν την ευεργετική δράση των νερών, ενώ γενικά η φύση της περιοχής είναι αξιόλογη. Τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου ταΚαμένα Βούρλα κατακλύζονται από ανθρώπους μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα να καρπωθούν τα ευεργετικά συστατικά των ιαματικών νερών της περιοχής.

Στα Καμένα Βούρλα λειτουργούν δύο εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών
http://kamenavourla.net


Τα Λιχαδονήσια

Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, ανάμεσα στα Καμένα Βούρλα και στην Εύβοια, βρίσκεται μία συστάδα νησιών, που οι ντόπιοι αποκαλούν Σεϋχέλες. Είναι τα Λιχαδονήσια, ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα νησάκια αυτά αποτελούν εξαιρετικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται ποντικονήσια.
Σ' ένα από τα νησάκια η παραλία είναι οργανωμένη και προσφέρει όλα τα απαραίτητα. Σε ένα άλλο έχουν βρεθεί απομεινάρια αρχαίου οικισμού, και σε ένα τρίτο υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις. Ο βυθός της Λιχάδας και των Λιχαδονήσων είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.

........ ...
Εδώ και μερικά χρόνια μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες έχει επιλέξει ως μόνιμη κατοικία τους ένα από τα μικράΛιχαδονήσια. Αυτά τα ογκώδη αλλά ιδιαίτερα συμπαθή θηλαστικά, δε συνηθίζουν να χαλάνε το χατήρι των εχόντων φιλικές προθέσεις παρατηρητών τους. Οι εμφανίσεις τους σε μια καθορισμένη θαλάσσια περιοχή των Λιχαδονήσων είναι συχνές καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πόζες τους για τους επιδέξιους φωτογράφους, ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι των Καμένων Βούρλων με προορισμό την οργανωμένη παραλία των Λιχαδονήσων όπου εκεί μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί να απολαύσετε το μπάνιο σας και να φάτε φρέσκα ψάρια .Επίσης κατά τη διάρκεια της διαδρομής το καΐκι πραγματοποιεί στάσεις ώστε να δείτε και να φωτογραφήσετε το Ναυάγιο και τα αξιοθέατα τις περιοχής


Αν όμως διαθέτε το δικό σας μετοφορικό μέσο μπορείτε να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα υπέροχα νησάκια και να απολαυσετε το μπάνιο σας η να τα εξερευνήσετε.

Ιερό Ησυχαστήριο Οσίου Γρηγορίου Στρογγυλής
Στο βόρειο Ευβοϊκό κόλπο απέναντι από την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως Καμένων Βούρλων στο ακατοίκητο νησί "Στρογγυλή υπάρχουν τα ερείπια του ησυχαστηρίου του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου πού έζησε τον 11ο αιώνα και ετάφη εντός του Ιερού Ναού. Στο κτιριακό συγκρότημα διακρίνονται σήμερα ο Ναός της Παναγίας, ο τάφος του Οσίου Γρηγορίου, τα κελιά, η είσοδος, τα πελώρια τείχη και αλλά προσκτίσματα. Γύρω από τα ερείπια του ησυχαστηρίου υπάρχει πλήθος θραυσμάτων κεράμων, ογκόλιθοι και πολλοί πωρόλιθοι από τα κτίρια του ησυχαστηρίου. Το μνημείο χρήζει ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.

Θερμοπύλες 

......

Οι Θερμοπύλες είναι ένα ορεινό πέρασμα στην Ελλάδα. Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από κοντινές πηγές θερμούνερού.
Το πέρασμα οδηγεί από τη Λοκρίδα στη Θεσσαλία, ανάμεσα από το όρος Οίτη και τον Μαλιακό κόλπο.
Οι Θερμοπύλες είναι κυρίως γνωστές εξαιτίας της Μάχης των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ. μεταξύ των ελληνικών και περσικών στρατευμάτων.
Τον καιρό του Λεωνίδα, το 480 π.Χ., το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι (περίπου 12 μέτρα πλάτος) κάτω από το λόφο, το οποίο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά οι Έλληνες στρατιώτες για να εμποδίσουν τον υπεράριθμο περσικό στρατό. Σήμερα το πέρασμα των Θερμοπυλών φτάνει από 1.5 έως και 3 χιλιόμετρα πλάτος, εξαιτίας των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού.
Οι θερμές πηγές, από τις οποίες έχει πάρει το όνομα του το πέρασμα, υπάρχουν ακόμη στις παρυφές του λόφου.

Άγιος Κωνσταντίνος

Η σημερινή κωμόπολη του Αγίου Κων/νου, είναι κτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα ο Δαφνούντας, τελευταία δυτική πόλη της χώρας των Οπουντίων Λοκρών.
O επισκέπτης μπορεί να γευτεί φρέσκο ψάρι και ντόπια κρεατικά στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής και να απολαύσει τον καφέ του ή το ποτό του στα cafe bar
  

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το χωριό  βρίσκεται η Καρυά, παραδοσιακό ορεινό χωριό με καταπληκτική θέα στους γύρω ορεινούς όγκους. Δυτικά του Αγ.Σεραφείμ και σε απόσταση λίγων  χιλιομέτρων βρίσκεται η Μενδενίτσα, χαρακτηριστικό ορεινό χωριό, που δημιουργήθηκε το 1204 μ.Χ. αρχικά σαν Φραγκική Μαρκωνία, όπου μπορούμε να δούμε το Φράγκικο Κάστρο, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Με καΐκι μπορούμε να επισκεφτούμε το ψαροχώρι του Άη Γιώργη και την Αιδηψό. (Δρομολόγια καθημερινά απο καμένα βούρλα). 
Επίσης με βάση το χωριό η την γύρο περιοχή , υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν οργανωμένες εκδρομές διαφορετικής κατεύθυνσης και ενδιαφέροντος, όπως Δελφοί, Αράχωβα, Παρνασσός, Μετέωρα, Δίον, Πήλιο, Καρπενήσι κ.ά.

Συνέχεια της παραλίας του Αγιου Σεραφείμ, αποτελούν αυτές του Μώλου ,της Σκάρφειας του Κανούργιου και τον Καμένων Βουρλων, με όμορφες παραλίες για μπάνιο, κάμπινγκ και ταβερνάκια για βραδινές εξορμήσεις. Μετά από λίγα χιλιόμετρα φθάνουμε στο Μώλο, κωμόπολη με αναπτυγμένη αγροτική οικονομία, που τροφοδοτεί με τα προϊόντα της όλα τα τουριστικά θέρετρα της περιοχής.

Μονή Σωτήρος, Καμένα Βούρλα