Υγροβιότοπος. Η ακτή τον φλαμίνγκο-Άγιος Σεραφείμ


Μετά την οργανωμένη παραλία του Αγίου Σεραφείμ και το μικρό λιμάνι - μαρίνα, ακολουθεί μια μεγάλη ευθεία. Φθάνουμε στο Χιλιομίλι και στο φάρο Αντέρο. Περίπου 2 Km Δυτικά της παραλίας βρίσκεται ο υδρο-βιότοπος.Χάρτης ΕΔΩ


Είναι μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος τους Μαλιακού Κόλπου που συμπεριλαμβάνει την Λεκάνη Απορροής του Σπερχειού Ποταμού, τους δεκάδες χειμάρρους (ξεροπόταμους) της περιοχής και το σύμπλεγμα στων Λιχάδων Νήσων.


Η όλη περιοχή του υδροβιότοπου είναι έλος που προέρχεται από παλαιό αιγιαλό με απόσυρση της θάλασσας. Και το κομμάτι της θάλασσας που παρατηρείται έντονο Παλιρροϊκό Φαινόμενο.

                                   Φωτογραφίες του Υγροβιότοπου ΕΔΩ

Στην κορυφή του "Δέλτα" που σχηματίζει ο υδροβιότοπος , υπάρχει ο γνωστός Φάρος Χιλιομίλι ή Αντερρας. Βασικό Βοήθημα ναυσιπλοΐας για τα Εμπορικά και Επιβατηγά Πλοία που διέρχονται προς τα Λιμάνια Στυλίδας και Αγ. Κωνσταντίνου.
Αλλά και πολύτιμος βοηθός για τους τοπικούς αλιείς.
Δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν σπάνια είδη, από την πλευρά όμως της χλωρίδας έχουν παρατηρηθεί αλόφυτα, βούρλα, αρμυρίκια, διάφορα φύκια , κυπαρίσσια της Θάλλασσας κτλ ενώ από το μέρος της πανίδας υπάρχουν γλάροι, Ερωδιοί, πάπιες, καβούρια, Γεράκια, Σαϊνια (νεαροί αετοί) κ.λ.π.
                                           
                                         WikimapiaΧάρτης 

Ο βιότοπος έχει μεγάλη αξία ως προς το κυνήγι, την αλιεία και την όστρακο-αλιεια. Επίσης στην περιοχή γύρω από το βιότοπο λειτουργεί ιχθυοτροφείο με λαβράκια και τσιπούρες καθώς επίσης υπάρχουν αρκετές εκτάσεις οστρεοκαλλιεργειών. Στο βιότοπο έχουν παρατηρηθεί αλλοιώσεις λόγω επιχωματώσεων ( παράνομη απόθεση οργανικών και αδρανών απορριμάτων-σκουπιδιών) και επεκτάσεων καλλιεργειών.


Επίσης το παράνομο κυνήγι και η αλιεία αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την πανίδα της περιοχής.